OHJEET JA VINKIT PASSIKUVAAN

MILLAISEN PASSIKUVAN TARVITSEN?

Passihakemukseen tarvitset passikuvan, joka on otettu enintään 6 kuukautta ennen hakemuksen jättämistä. Lähes kaikki valokuvaamot toimittavat sen poliisille sähköisesti.

Passikuva voidaan laittaa suoraan sähköisenä poliisin järjestelmään tai toimittaa paperisena, riippuen kuvan käyttötarkoituksesta.

SUOMEN PASSIKUVAN KOKO ON 36mm x 45mm 

SÄHKÖINEN PASSIKUVA Käy seuraavissa hakemuksissa:

PASSI ( kaikki poliisin ja Maahanmuuttoviraston myöntämät tyypit, mukaan lukien väliaikainen passi, muukalaispassi ja pakolaisen matkustusasiakirja), HENKILÖKORTTI (Pois lukien väliaikainen henkilökortti) JÄRJESTYKSENVALVOJAKORTTI VARTIJAKORTTI myös väliaikainen vartijakortti, TURVASUOJAAJAKORTTI, ASEENKÄSITTELYLUPA, OLESKELULUPA  oleskelulupakortin uusiminen ja EU- kansalaisen perheenjäsenen oleskelukortti

PAPERINEN PASSIKUVA vaaditaan seuraavissa hakemuksissa:

Viisumit (varmista etukäteen minkä kokoisen kuvan tarvitset ja kuinka monta), väliaikainen henkilökortti, ajokortti/ mopokortti (Huom. valokuvaamosta saatua kuvakoodia ei voi hyödyntää ajokorttia haettaessa. Traficom voi hyödyntää poliisille sähköisesti toimitettuja passikuvia vasta sen jälkeen, kun niitä on käytetty passiin tai henkilökorttiin.)

LÖYDÄ EDULLINEN PASSIKUVAAMO LÄHELTÄ SINUA

VERTAILE HINTOJA

PASSIKUVA VAATIMUKSET

Perussääntö on, että kasvojen on näyttävä kokonaan ja erityisesti silmien on erotuttava
selvästi

Passikuvan tulee olla alle 6 kuukautta sitten otettu.

Ilmeen on oltava neutraali. Suu ei saa olla auki. Aivan pienten vauvojen kohdalla säännöstä voidaan hieman joustaa, mutta silloinkin suu saa olla vain raollaan

Silmien on oltava auki eikä niitä saa siristää. Edes pienellä lapsella silmät eivät saa olla kiinni.

Asusteet tai hiukset eivät saa
peittää kasvoja. Erityistä huomiota on kiinnitettävä silmien erottumiseen. Etuhiukset eivät saa peittää kulmakarvoja, silmälasien sangat eivät saa peittää silmiä tai luoda varjoja, eikä linssit saa luoda vääristymiä tai heijastuksia.  Turvaliisinta on ottaa silmälasit aina pois.

Huivia tai muuta päähinettä saa käyttää vain uskonnollisista tai lääketieteellisistä syistä.

Passikuvassa saa olla meikkiä, kunhan se ei heikennä henkilön tunnistettavuutta. Esityisen tarkka kannattaa olla ripsienpidennysten kanssa, etteivät ne peitä silmiä tai luo varjoja.

 

5 VINKKIÄ ONNISTUNEESEEN PASSIKUVAAN

Vaikka passikuvassa on tarkat vaatimukset ja kriteerit, pystyt kuitenkin vaikuttamaan lopputulokseen näillä helpoilla vinkeillä. Muista että voit aina kysyä kuvaajalta apua.

 

TIESITKÖ!  Voit myös ottaa itse oman passikuvasi! Klikkaa alta ja katso ohjeet.

VINKIT

1. Pidä ryhti suorana, mutta älä jännitä hartioita

2. Hymyile silmillä! Myöskään suupielien kääntäminen hieman ylöspäin ei ole kielletty!

3. Vältä valkoista! Valkoinen paita valkoisella taustalla voi luoda mielikuvan leijuvasta päästä, samaan tapaan kuin avonaiset paidat luovat illuusion siitä ettei sinulla ole paitaa ollenkaan.

4. Etuhiukset kuriin! Jos sinulla on pitkät etuhiukset, varaudu siihen, että joudut vetämään ne sivuun, kulmakarvojen tulee olla kuvassa näkyvissä! Hiukset eivät saa tulla kasvojen eteen mutta korvien näkymistä ei enää vaadita.

5. Älä yritä pitää silmiäsi korostetusti auki! Tämä saa sinut näyttämään pelästyneeltä. Pidä silmäsi normaalisti, rennosti auki ja katso suoraan kameraan.

 

PASSIKUVAN OTTAMINEN ITSE

Nykyään sinun on mahdollista ottaa itse oma passikuvasi. Kuvien tulee kuitenkin täyttää viranomaisten tiukat kriteerit.

Paras objektiivivalinta on poliisin mukaan 90–130-mm objektiivi, mutta myös 50 mm objektiivilla saa käyttökelpoisen passikuvan. Kuvaa ei pääsääntöisesti kannata yrittää ottaa kännykän kameralla, sillä kuvaan tulee herkästi vääristymiä.

Valotuksekssa voi hyödyntää päivänvaloa, joka tulee suoraan vaalealle yksiväriselle seinälle. Aseta penkki, jossa istut noin puolen metrin päässä seinästä.

Muiden kuin ammattilaisten ottamia kuvia hylätään paljon heikkolaatuisina ja näin poliisi suositteleekin käymään ammattilaisella kuvauksessa. 

 

Sähköisen kuvan on oltava tarkalleen 500 x 653 pikseliä. Yhdenkään pikselin poikkeamia ei hyväksytä. Kuvan on oltava JPEG-muodossa. Suurin tallennuskoko on 250 kt

Kuvaa ei saa muokata niin että pienimmätkään yksityiskohdat muuttuvat,  eli kuvan “ehostaminen” millään tapaa ei ole sallittua!

Kuvan on oltava tarkka koko kasvojen alueelta. Kuvassa ei saa olla kasvojen vääristymiä. 

Päälaen ja leuankärjen välin on oltava kuvassa 445–500 px (32–36 mm). 

Päälaen yläpuolella on oltava vähintään 56 px (4 mm) – 84 px (6 mm). 

Leuankärjen alla on oltava vähintään 96 px (7 mm) – 124 px (9 mm). 

Kasvojen ja katseen on oltava suoraan kohti kameraa ja hartioiden täytyy olla samassa linjassa kasvojen kanssa.

Taustan pitää olla yksivärinen, vaalea ja tasainen.

3 ASKELTA PASSIN HAKUUN

KÄY PASSIKUVALLA

Passikuva voidaan toimittaa sähköisesti suoraan poliisin järjestelmään, jolloin saat kuvatunnuksen tekstiviestitse tai sähköpostitse samantien. Voit toimittaa kuvat myös paperisena suoraan poliisin lupapalveluihin.

TEE HAKEMUS

Passihakemuksen voi tehdä joko verkossa tai poliisilaitoksella. Verkossa tehty hakemus on nopeampi sekä edullisempi. Hakemukseesi tarvitset valokuvaamosta saamasi kuvatunnuksen, teit sen sitten verkossa tai paikanpäällä asemalla. Sähköinen hakemus löytyy poliisin verkkosivuilta.

käy asemalla

Jos et voi tai halua asioida verkossa, voit tehdä hakemuksen myös poliisiasemalla. Huomaa, että verkossa tehty hakemus on halvempi ja nopeampi.

nouda passi

Passin saapuu yleensä n.8 arkipäivän kuluessa.

Nouda passi valitsemastasi toimipisteestä, saatuasi noutoilmoituksen. Ota mukaan saamasi lähetystunnus joka löytyy noutoilmoituksesta sekä voimassa oleva henkilöllisyystodistus. Myös toinen henkilö voi noutaa passin puolestasi valtakirjalla.

LISÄINFOA
Sähköinen vai paperinen passikuva

Passia hakiessasi et tarvitse paperista passikuvaa! Lähetämme kuvan sähköisenä suoraan poliisille, saat kuvatunnuksen samantien tekstiviestillä ja sen jälkeen voit tehdä hakemuksen niin netissä kuin paikanpäällä lupapalvelupisteelläkin. Muista pitää lähettämämme kuvatunnus tallessa, kuvasi löytyy järjestelmästä sen avulla!

Mikä on sähköinen passikuva

Sähköinen passikuva lähetetään suoraan valokuvaamosta poliisin järjestelmään. Saat kuvauksen yhteydessä kuvatunnuksen, jonka syötät järjestelmään passihakemusta tehdessäsi. Sähköinen passikuva käy myös asioidessasi poliisin lupapalvelupisteellä, muista ottaa koodi mukaan!

Tuliko passin kanssa kiire!

Passi on mennyt vanhaksi ja reissu on jo nurkan takana?

Ei hätää! Passi voidaan toimittaa lisämaksusta nopeutetusti!

PIKAPASSI 

Pikapassi on noudettavissa viimeistään kahden arkipäivän kuluessa, mikäli olet jättänyt hakemuksen arkipäivänä klo 9 mennessä ja saman päivän pikapassikiintiössä on tilaa!

EXPRESS PASSI
Express-passi on normaali passi, joka toimitetaan express-toimitusnopeudella.
Valmis passi on noudettavissa samana iltapäivänä klo 16, mikäli teet hakemuksen verkossa klo 9 mennessä ja jos saman päivän express-kiintiössä on tilaa.
Jos teet hakemuksen lupapalvelupisteessä TAI verkkohakemus vaatii tunnistuskäynnin, on aikaraja klo 11. Jos jätät hakemuksen myöhemmin tai tilaa on vasta seuraavan päivän kiintiössä, voit noutaa passin seuraavana arkipäivänä klo 16.  Voit hakea Express-passia mistä tahansa lupapalvelupisteestä, mutta valmis passi toimitetaan vain alla oleviin noutopisteisiin:

Matkahuollon Kampin terminaali, Kampin keskus Narinkka 1, Helsinki
R-kioski, Terminaali 2, Helsinki-Vantaan lentoasema
Verkkokauppa.comin 24 h kioski, Tyynenmerenkatu 11, Helsinki

kuva ajokorttia varten

Poliisille lähetetty sähköinen passikuva ja sen yhteydessä tuleva kuvatunnus käy vain poliisin verkkosivuilla täytettäviin hakemuksiin. Mikäli tarvitset vain ajokorttiin kuvaa, tulee sinun viedä paperiset kuvat paikanpäälle. Jos sinulla on voimassa oleva passi/henkilökortti, et tarvitse uutta kuvaa ajokorttia varten.

passi on kadonnut / varastettu

Jos passisi on kadonnut tai varastettu on tärkeää tehdä siitä samantien ilmoitus, väärinkäytön estämiseksi. Voit tehdä ilmoituksen sähköisellä rikosilmoituslomakkeella tai poliisin toimipisteellä asioimalla. Ulkomailla voit tehdä ilmoituksen Suomen edustustolle. Ilmoituksen teon jälkeen voit hakea normaalisti uutta passia.

3 askelta passin hakuun

1. KÄY PASSIKUVALLA. Valokuvaamo lähettää kuvasi suoraan sähköisenä poliisille. Saat samantien tekstiviestillä tai sähköpostitse kuvatunnuksen, jonka tarvitset tehdessäsi hakemusta. 

2. TÄYTÄ HAKEMUS VERKOSSA, osoitteessa, www.poliisi.fi/asiointipalvelu. Näppäile hakemukseen kuvatunnus, jonka sait kuvaamosta ja maksa hakemus verkossa. Yleensä voit tehdä hakemuksen alusta loppuun verkossa, mikäli sinulta on otettu sormenjäljet aiempaa passia varten (enintään 6 vuotta sitten) ja nimesi on sama kuin edellisessä passissa. Jos nämä ehdot eivät täyty, voit tehdä hakemuksen verkossa, mutta se otetaan käsittelyyn vasta kun olet käynyt lupapalvelupisteellä tunnistettavana. Järjestelmä kuitenkin kertoo sinulle hakemusta täyttäessäsi jos käynti tarvitaan.

Hakemuksen voi tehdä myös kokonaan poliisin lupapalvelupisteellä, mutta sähköisesti tehty hakemus on halvempi ja nopeampi. Sähköinen kuva kelpaa myös silloin, kun teet hakemuksen kokonaan lupapalvelupisteellä. Muista pitää kuvatunnus tallessa!

3. PASSIN NOUTO
Tavallinen passi toimitetaan valitsemaasi Matkahuollon tai sen alihankkijan toimipisteeseen. Saat saapumisilmoituksen, kun voit noutaa passisi! Ilmoituksesta löytyy lähetystunnus, jonka tarvitset hakiessasi passin. Noutaessasi passia sinun on todistettava henkilöllisyytesi ja näytettävä lähetystunnus. Henkilöllisyys voidaan todistaa passilla tai henkilökortilla.
Ajokortti ei kelpaa henkilöllisyyden todistamiseen passia noudettaessa.
Halutessasi voit valtuuttaa toisen henkilön noutamaan passisi. Passin noutajalla tulee olla voimassa oleva henkilöllisyystodistus (passi tai henkilökortti). Vanhentunutta passia tai henkilökorttia ei hyväksytä.

Passin toimitusaika on ruuhkasta riippuen noin 8 arkipäivää!

TIESITKÖ

KUVATUNNUS ON VOIMASSA PUOLI VUOTTA

Hakemukseen liitettävä kuva saa olla maksimissaan 6kk vanha. Voit hakea henkilökortin yhtä aikaa passin kanssa, sillä sama kuva käy molempiin!

passikuvaan saa laittautua

Passikuvassa saa olla meikkiä ja koruja, kunhan ne eivät vaikuta tunnistettavuuteen. Erityisen tarkka kannattaa olla tekoripsien kanssa etteivät ne luo varjoja silmiin! 

ajokortti ei ole henkilöllisyystodistus

Ajokortti ei ole virallinen henkilöllisyystodistus! Virallisia ovat passi sekä henkilökortti. 

VOIT OTTAA ITSE OMAN PASSIKUVASI

Passikuvaamossa käymisen sijaan voit myös napata itse oman kuvasti! Klikkaa tästä ohjeisiin! 

KUVATUNNUS EI KÄY AJOKORTTIIN

Kuvatunnus käy vain poliisin verkkosivuilla täytettäviin hakemuksiin. Mikäli tarvitset vain ajokorttiin kuvaa, tulee sinun viedä paperiset kuvat paikanpäälle

usein kysytyistä kysymyksistä apua!

Klikkaa tästä