USEIN KYSYTTYÄ

Etkö löytänyt tarvitsemaasi tietoa?

Alta löydät useimmin meiltä kysyttyjä kysymyksiä!

PASSIKUVA

SÄHKÖINEN VAI PAPERINEN PASSIKUVA

Passia hakiessasi et tarvitse paperista passikuvaa! Lähetämme kuvan sähköisenä suoraan poliisille, saat kuvatunnuksen samantien tekstiviestillä ja sen jälkeen voit tehdä hakemuksen niin netissä kuin paikanpäällä lupapalvelupisteelläkin. Muista pitää lähettämämme kuvatunnus tallessa, kuvasi löytyy järjestelmästä sen avulla!

MIKÄ ON SÄHKÖINEN PASSIKUVA

Sähköinen passikuva lähetetään suoraan valokuvaamosta poliisin järjestelmään. Saat kuvauksen yhteydessä kuvatunnuksen, jonka syötät järjestelmään passihakemusta tehdessäsi. Sähköinen passikuva käy myös asioidessasi poliisin lupapalvelupisteellä, muista ottaa koodi mukaan!

KUVA AJOKORTTIIN

Sähköinen kuvatunnus käy vain poliisin verkkosivuilla täytettäviin hakemuksiin. Mikäli tarvitset vain ajokorttiin kuvaa, tulee sinun viedä paperiset kuvat paikanpäälle. Mikäli sinulla on voimassa oleva passi / henkilökortti, et tarvitse uutta kuvaa, vaan sähköinen järjestelmä tarjoaa uusinta passikuvaasi automaattisesti hakemukseen.

KOSKA KUVA PITÄÄ OTTAA?

Passikuva ei saa olla yli 6kk vanha. Passikuva säilyy poliisin kuvapalvelimella päivälleen puoli vuotta.

Kuvan voit käydä ottamassa vaikka juuri ennen kun tarvitset kuvan! Saat yleensä kuvan käyttöösi heti, sähköisenä tai paperisena. Sähköinen kuva on välittömästi poliisin järjestelmässä, joten sinun ei tarvitse varata aikaa viiveeseen.

Muista kuitenkin että kuva täytyy ottaa ennen passihakemuksen täyttämistä tai asemalle menemistä!

 

KUVAUKSEEN TULEMINEN

Saako passikuvassa olla silmälasit?

Saa, kunhan ne eivät heijasta, luo varjoja tai vääristä. Lasit suositellaan ottamaan pois kuvauksen ajaksi.

Saako passikuvassa olla huivi/huntua päässä?

Kuvassa saa pitää huivia/huntua ainoastaan uskonnollisista tai terveydellisistä syistä, silloinkaan ne eivät saa peittää kasvoja tai luoda kasvoille varjoja.

Miten passikuvassa pitää olla?

Passikuvissa perussääntönä on, että kasvojen täytyy näkyä kokonaan, asusteet tai hiukset eivät saa peittää kasvoja (etuhiukset eivät saa peittää kulmakarvoja), silmien on erotuttava selvästi ja ilmeen tulee olla neutraali.

Saako passikuvassa olla koruja tai meikkiä?

Saa olla! Kunhan ne eivät heikennä henkilön tunnistettavuutta. VINK! Puuteri ehkäisee hyvin kiiltoa!

PASSIN HAKU

3 ASKELTA PASSIN HAKUUN

1. KÄY PASSIKUVALLA. Valokuvaamo lähettää kuvasi suoraan sähköisenä poliisille. Saat samantien tekstiviestillä tai sähköpostitse kuvatunnuksen, jonka tarvitset tehdessäsi hakemusta.

2. TÄYTÄ HAKEMUS VERKOSSA, osoitteessa, www.poliisi.fi/asiointipalvelu. Näppäile hakemukseen kuvatunnus, jonka sait kuvaamosta ja maksa hakemus verkossa. Yleensä voit tehdä hakemuksen alusta loppuun verkossa, mikäli sinulta on otettu sormenjäljet aiempaa passia varten (enintään 6 vuotta sitten) ja nimesi on sama kuin edellisessä passissa. Jos nämä ehdot eivät täyty, voit tehdä hakemuksen verkossa, mutta se otetaan käsittelyyn vasta kun olet käynyt lupapalvelupisteellä tunnistettavana. Järjestelmä kuitenkin kertoo sinulle hakemusta täyttäessäsi jos käynti tarvitaan.

Hakemuksen voi tehdä myös kokonaan poliisin lupapalvelupisteellä, mutta sähköisesti tehty hakemus on halvempi ja nopeampi. Sähköinen kuva kelpaa myös silloin, kun teet hakemuksen kokonaan lupapalvelupisteellä. Muista pitää kuvatunnus tallessa!

3. PASSIN NOUTO
Tavallinen passi toimitetaan valitsemaasi Matkahuollon tai sen alihankkijan toimipisteeseen. Saat saapumisilmoituksen, kun voit noutaa passisi! Ilmoituksesta löytyy lähetystunnus, jonka tarvitset hakiessasi passin. Noutaessasi passia sinun on todistettava henkilöllisyytesi ja näytettävä lähetystunnus. Henkilöllisyys voidaan todistaa passilla tai henkilökortilla.
Ajokortti ei kelpaa henkilöllisyyden todistamiseen passia noudettaessa.
Halutessasi voit valtuuttaa toisen henkilön noutamaan passisi. Passin noutajalla tulee olla voimassa oleva henkilöllisyystodistus (passi tai henkilökortti). Vanhentunutta passia tai henkilökorttia ei hyväksytä.

Passin toimitusaika on ruuhkasta riippuen noin. 5-8 arkipäivää!

PASSIN HAKEMINEN

Passihakemustasu varten tarvitset yhden passikuvan 

Mikä on kuvatunnus?

Käydessäsi passikuvalla, valokuvaamo lähettää kuvasi suoraan poliisin järjestelmään ja antaa sinulle kuvatunnuksen / koodin, jonka kirjoitat järjestelmään hakemusta tehdessäsi. Tämän koodin avulla hakemukseesi löytyy oikea kuva järjestelmästä.

Toimiiko kuvatunnus myös poliisiasemalla?

Kyllä! Muista ottaa kuvatunnus/koodi mukaan, kun asioit lupapalvelupisteellä!

Missä sähköistä passikuvaa voi käyttää?

Sähköinen passikuva käy passi- ja henkilökorttihakemuksissa, oleskelulupahakemuksessa, järjestyksenvalvoja-, vartija-, turvasuojaajakorteissa sekä aseenkäsittelyluvissa.

Mikä on sähköinen passihakemus ja missä sen voi tehdä?

Sähköinen passihakemus tehdään alusta loppuun verkossa. Sähköisen hakemuksen tekemiseen tarvitset sähköisenä toimitetun passikuvan ja valokuvaamosta saamasi kuvatunnuksen. Hakemuksen voit täyttää poliisin sivuilla osoitteessa: https://www.poliisi.fi/verkkoasiointi

PASSI PIKATOIMITUKSELLA

Passi on mennyt vanhaksi ja reissu on jo nurkan takana?

Ei hätää! Passi voidaan toimittaa lisämaksusta nopeutetusti!

PIKAPASSI 

Pikapassi on noudettavissa viimeistään kahden arkipäivän kuluessa, mikäli olet jättänyt hakemuksen arkipäivänä klo 9 mennessä ja saman päivän pikapassikiintiössä on tilaa!

EXPRESS PASSI
Express-passi on normaali passi, joka toimitetaan express-toimitusnopeudella.
Valmis passi on noudettavissa samana iltapäivänä klo 16, mikäli teet hakemuksen verkossa klo 9 mennessä ja jos saman päivän express-kiintiössä on tilaa.
Jos teet hakemuksen lupapalvelupisteessä TAI verkkohakemus vaatii tunnistuskäynnin, on aikaraja klo 11. Jos jätät hakemuksen myöhemmin tai tilaa on vasta seuraavan päivän kiintiössä, voit noutaa passin seuraavana arkipäivänä klo 16.  Voit hakea Express-passia mistä tahansa lupapalvelupisteestä, mutta valmis passi toimitetaan vain alla oleviin noutopisteisiin:

Matkahuollon Kampin terminaali, Kampin keskus Narinkka 1, Helsinki
R-kioski, Terminaali 2, Helsinki-Vantaan lentoasema
Verkkokauppa.comin 24 h kioski, Tyynenmerenkatu 11, Helsink

RIKKINÄINEN / VANHA PASSI

Mitä vanhalle passille pitää tehdä?

Kun saat uuden passisi, vanhan passin voimassaoloaika päättyy ja passi lähtee rekisteristä. Tämän jälkeen et voi enää käyttää sitä.

Uuden passin mukana tulevat ohjeet vanhan passin mitätöinnistä ja hävittämisestä. Vanhan passin voi palauttaa myös poliisille.

Passini on mennyt rikki, mitä teen?

Jos passisi on mennyt rikki, ota yhteyttä poliisin lupapalvelupisteeseen tai ulkomailla Suomen edustustoon. Rikki menneellä tai muuten turmeltuneella passilla ei kannata matkustaa, sillä matkasi voi stopata jossain rajatarkastuspisteessä.

PASSI ON KADONNUT / VARASTETTU

Jos passisi on kadonnut tai varastettu on tärkeää tehdä siitä samantien ilmoitus, väärinkäytön estämiseksi. Voit tehdä ilmoituksen sähköisellä rikosilmoituslomakkeella tai poliisin toimipisteellä asioimalla. Ulkomailla voit tehdä ilmoituksen Suomen edustustolle. Ilmoituksen teon jälkeen voit hakea normaalisti uutta passia.

SIVUSTO & PALVELUMME

TIETOJEN PÄIVITTÄMINEN

Päivitämme tietoja säännöllisin väliajoin. 

OTA YHTEYTTÄ

Voit ottaa meihin yhteyttä alhaalla olevan lomakkeen kautta tai suoraan sähköpostitse osoitteeseen info@passikuvainfo.fi

MIKÄ ON PASSIKUVA.INFO

Passikuva.Info on sivusto, josta löydät kaiken tarvitsemasi passikuvaamon valinnasta, kuvaukseen saapumiseen sekä hakemuksen tekemiseen! Listauksestamme löytyy tällä hetkellä Suomen 15 suurinta kaupunkia. Tarjoamme yrityksille mahdollisuuden boostata omaa näkyvyyttään ja tuoda esille passikuvapalvelujaan. Huomioithan että listaus ei ole poliisin virallinen listaus! 

HINTAVERTAILU

Hintavertailusta löydät 15 suurimman kaupungin passikuvaamot listattuna! Voit lajitella liikkeet hinnan, sijainnin sekä googlearvostelujen perusteella.

Siirry hintavertailuun

TIESITKÖ

KUVATUNNUS ON VOIMASSA PUOLI VUOTTA

Hakemukseen liitettävä kuva saa olla maksimissaan 6kk vanha. Voit hakea henkilökortin yhtä aikaa passin kanssa, sillä sama kuva käy molempiin!

PASSIKUVAan saa laittautua

Passikuvassa saa olla meikkiä ja koruja, kunhan ne eivät vaikuta tunnistettavuuteen. Erityisen tarkka kannattaa olla tekoripsien kanssa etteivät ne luo varjoja silmiin!

ajokortti ei ole henkilöllisyystodistus

Ajokortti ei ole virallinen henkilöllisyystodistus! Virallisia ovat passi sekä henkilökortti. 

VOIT OTTAA ITSE OMAN PASSIKUVASI

Passikuvaamossa käymisen sijaan voit myös napata itse oman kuvasti! Klikkaa tästä ohjeisiin!

KUVATUNNUS EI KÄY AJOKORTTIIN

Kuvatunnus käy vain poliisin verkkosivuilla täytettäviin hakemuksiin. Mikäli tarvitset vain ajokorttiin kuvaa, tulee sinun viedä paperiset kuvat paikanpäälle

usein kysytyistä kysymyksistä apua!

Klikkaa tästä